Geschiedenis

´Als ik ´m in je´ is een spel dat haast zo oud is als de mensheid.

Door experts wordt algemeen aangenomen dat in ieder geval een deel van de grottekeningen van Lascaux een primitieve versie was van ´als ik ‘m in je’.

als ik 'm in je everzwijn

als ik ‘m in je everzwijn

In de Romeinse tijd was Cato de oudere één van de fanatiekste spelers van ‘als ik ‘m in je’, toen bekend als ‘si ei ad tuum’. Vele verslagen zijn er over de felle discussies die in de senaat werden gevoerd over de legitimiteit van bepaalde woorden.

huismuis is niet toegestaan en overigens ben ik van mening...

‘huismuis’ is niet toegestaan en overigens ben ik van mening…

Onder invloed van allerlei religieuze fanatici is in de middeleeuwen een groot deel van alle bestaande ‘als-ik-‘m-in-je’-woorden en -spelers verloren gegaan.

als-ik-'m-in-je-spelers worden verbrand als heksen

als-ik-‘m-in-je-spelers worden verbrand als heksen

Door een nog onbekende werd het spel (overigens helemaal verkeerd) vertaald vanuit het oud-Egyptisch, waarschijnlijk ergens in de 17e eeuw. Later bleken de vertaalde hiërogliefen iets totaal anders te betekenen.

in de cartouche 'als-ik-'m-in-je' in hiërogliefen

in de cartouche als-ik-‘m-in-je in hiërogliefen

Hierna werd het spel langzaamaan weer populair onder zowel de adel als het gewone volk en groeide uit tot het huidige spel dat wij nu kennen. Pas veel later werd een Nederlandse oerversie ontdekt; ‘alla hi(c) eum en thu’.

Thomas Jefferson denkt aan 'vingerplant'

Thomas Jefferson denkt aan ‘vingerplant’

Naar verluidt hielden vele grote namen zich bezig met ‘als ik ‘m in je’. Openlijke beoefenaars waren onder andere: Gong Xian, Thomas Jefferson, Kaspar Hauser, Werner Heisenberg, Adolf Hitler, Ché Guevara, Mahatma Gandhi, boer Koekoek, Frank Zappa, Lou de Palingboer, Auguste Escoffier en Willem Drees.